четвер, 16 грудня 2021 р.

Свято Андріївський Собор Запоріжжя 08 12 2021

 

Напередодні свят апостола Андрія Первозванного та святого Миколая Чудотворця вирішив показати ще один собор міста Запоріжжя, який розташований в найбільшому районі міста. Це Свято Андріївський собор, що розташований в Шевченківському мікрорайоні за адресою проспект Моторобудівників, 50. 

Історія його поки що не така велика та довга як у Свято Покровського собору, який я показував в попередньому відео. Вона починається з 1995 року, коли в приміщенні колишнього кінотеатру Т.Г. Шевченка була зареєстрована релігійна громада Української Православної Церкви. І так ця громада проводила свої служби у великій кімнаті кінотеатру до 2000 року. З початком 2000 року, за ініціативи Вячеслава Бугуслаєва та підприємства “Мотор Січ”, була розпочата перебудова приміщення кінотеатру хрестоподібний з трьома куполами собор. В 2001 році була зведена дзвіниця із спеціально привезеними з Києва дзвонами та був освячений сам Собор. В 2002 році для розпису стін Собору запрошують художників Василия Феодосиевича Жадана із своєю сім'єю, які відомі своїми роботами не тільки у нас (Київ, Одеса, Тернопіль), але й в Росії та Молдові. 

На жаль, мені не дозволили знімати в середині. Однак на мою думку саме внутрішній розпис та оздоблення Собору робить його найгарнішим у місті та і не тільки. Знайшов ресурс, який зробив об'ємне фото всередині. Посилання буде в описі. А ось так він виглядає. На площі, біля однойменного кафедрального собору, 24 грудня 2003 року був відкритий Пам'ятник Андрію Первозванному. І у нього є своя історія. Як випливає із записів, зроблених ранніми істориками церкви, - апостол Андрій Первозванний подорожував по Дніпру. Безсумнівно і в наших краях де ходять сучасні запорожці, ступала колись нога Андрія Первозванного. Ще хочу добавити цікавий факт. Це досить прогресивний собор. В нього, як з'ясувалося під час пошуку інформації, є своя сторінка instagram. ФОТО і дивлячись на іі назву - вони перші хто завели таку в Запоріжжі серед релігійних закладів. Прогресивний собор. В нього навіть є сторінка в інстаграм - https://www.instagram.com/sobor.zp/ - і дивлячись на назву - він був першим хто її завів Всі корисні посилання будуть в описі під відео. Буду вдячний за допомогу в розвитку каналу, за його поширення та рекомендацію. Я знаю, що мене багато дивляться без підписки. Підпишіться на мій канал, Вам це нічого не варто. але це дуже підтримує мій канал, та покаже, що я роблю те, що Вам подобається. Вивчай своє рідне місце. Знай історію. Подорожуй рідним краєм. Подорожуй з друзями. Запам'ятай, що життя без інтернету - це живе життя. Не зупиняйся. Життя одне і воно варте щоб його наповнювати емоціями, знаннями, друзями!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар